24 04 14
Door: Sander en Laura
Blijf op de hoogte en volg Sander en Laura
14 April 2012 | Japan, Kanazawa
Wij zijn via Shirakawa-go inmiddels in Kanazawa aangekomen. Gisteren eerst met de bus naar Shirakawa-go gereisd. Wij waren ruim op tijd (na al dat gemuts met die treinen namen we het zekere voor het onzekere) en in 50 minuten werden we de bergen ingebracht om aldaar samen met andere busladingen toeristen in Shirakawa-go gedropt te worden. Snel onze koffers afgegeven bij de boerderij waar we zouden overnachten en hop, het dorp in.
Shirakawa-go heeft nog het meest weg van een soort openlucht museum. Kenmerkend zijn de huizen die gebouwd zijn alsof het dak twee biddende handen vormt. Ja ja, ook in Japan gebruiken ze hun fantasie!
De rijstvelden die kleine akkertjes vormen tussen de huizen waren nog grotendeels bedekt met bergen sneeuw. Overal liepen kanaaltjes waardoor het smeltwater werd afgevoerd en hier en daar staken de krokussen en narcissen de kop op. De winter was hier duidelijk nog maar net achter de rug. Wel was het gelukkig lekker warm en dus een prima dagje om rond te wandelen. Aan het eind van de middag koelde het echter snel af, dus doken wij snel ons onderkomen in waar al een elektrisch gaskacheltje (in Japan kan ‘t) stond te snorren. Fijn!
Deze keer hadden we weer een kamer in Japanse stijl, dus wederom met matjes op de vloer. Alleen nog iets primitiever, want geen sanitair of zithoekje, maar wel met echt Japans diner! Nou, dat was weer reuze lekker natuurlijk :) En het werd uiteraard traditioneel op de vloer geserveerd (of nou ja, op een tafeltje natuurlijk, maar wij zaten op de vloer).
Vanochtend werden we wakker met de grote vraag: regent het vandaag? De vrouw van de boerderij had namelijk gezegd dat het zou gaan regenen, maar die traditionele Japanse onderkomens hebben geen ramen! Alleen een soort vellen rijstpapier ofzo op de plekken waar wij een raam zouden maken. Helaas bleek het inderdaad te regenen. Maar geen nood, we kregen eerst nog een Japans ontbijt. Tot nu toe haalden we steeds broodjes bij de bakker / op het station / in de supermarkt, dus een echt Japans ontbijt hadden we nog niet op. Dat begint met soep en bevat onder andere natuurlijk rijst, verschillende groentes en pickles (tsukemono). Daar zijn ze dol op. Fijn op je nuchtere maag dus.
Het regende nog steeds toen we naar de bushalte liepen, maar gelukkig was het niet ver, konden we droog wachten en was de bus lekker vroeg.
Merijn sliep heerlijk bij Sander op schoot in de bus en na vijf kwartiertjes rijden, kwamen we in Kanazawa aan. Hier blijven we maar één nachtjes, dus moest vanmiddag snel de boel verkend worden.
Eerst naar de overdekte markt die schuin tegenover ons hotel zit. Daar hebben we weer lekker sushi gegeten (voor 20 euro eet je je hier met z’n tweeën helemaal vol!) en daarna gingen we naar wat Japans mooiste tuin moet zijn: Kenroku-en. Nou, dat is inderdaad niet erg overdreven! We proberen nog wat foto’s ervan online te zetten, dan kunnen jullie ’t met eigen oogjes aanschouwen.
Daarna liepen we nog langs het kasteel van Kanazawa (het heet kasteel, het ziet er natuurlijk heel anders uit dan Slot Loevestein ofzo), waar één of ander folkloristisch optreden aan de gang bleek te zijn met trommelende dames, zingende mannen en geisha-danseressen. Ook weer een hele belevenis om te zien :)
Zo, nu snel nog die foto’s regelen en dan gaan we weer lekker slapen! (O, op de foto’s van Kenroku-en moeten jullie nog even wachten – er zijn wel nieuwe van de afgelopen dagen, die vindt je natuurlijk hier: https://picasaweb.google.com/sdongen/Japan2012?authkey=Gv1sRgCLenoNTXit71ggE )
14 April 2012 - 13:16
Vincenzo:
Ik wil meer informatie over die elektrische gaskachel. -
14 April 2012 - 13:27
Toos En Piet:
Zo wat zijn jullie actief zeg. Klinkt weer goed allemaal en Merijn is ook al een echte reiziger zo te lezen.
Jong geleerd is oud gedaan.
Geniet ze nog lekker en groetjes van ons allemaal. Liefs -
15 April 2012 - 11:09
Taniya:
Klinkt echt hartstikke leuk! Veel plezier nog daar met zijn drietjes :-) -
15 April 2012 - 22:49
Ferdina Hoeksma:
Hoi Laura,
Zo te zien hebben jullie het nog steeds goed naar je zin daar!Prachtige foto,s hoor!En wat een geweldig jochie die Merijn van jullie,volgens mij lacht hij gewoon altijd!
Maar geniet ervan deze laatste week,ik wens jullie nog heel veel plezier!
Vriendelijke groetjes,
Ferdina -
17 April 2012 - 09:32
Nies En Bert:
Wat een prachtige foto's hebben jullie gemaakt, zo te zien heeft Merijn het ook wel naar z'n zin.
Geniet nog maar fijn met z'n drietjes en tot volgende week. -
17 April 2012 - 12:52
Sander En Laura :
Een elektrische gaskachel is door middel van een snoer en een stekker met een stopcontact verbonden. Maar binnenin brandt wel vuur en als je de temperatuur met de hippe drukknoppen omhoog zet hoor je WHOOOSSSHHH! En de leukste feature is natuurlijk dat er een timer opzit die om de zoveel uur Love Me Tender van Elvis speelt om te controleren of je nog niet dood bent gegaan aan koolstofmonoxidevergiftiging ofzo. Ook midden in de nacht...